Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları




Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları

 

Soru 1 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
soru1Yukarıda verilen şeklin adı nedir?

A) Doğru
B) Yarı doğru
C) Doğru parçası
D) Işın

1.Sorunun Çözümü
Her iki ucu da sınırlı olduğu için verilen şekil AB doğru parçasıdır.

Cevap C

Soru 2 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Bir noktadan sonsuz sayıda doğru geçer.
B) Farklı iki noktadan bir doğru geçer.
C) Doğrunun uzunluğu ve genişliği vardır.
D) Bir düzlem içindeki iki doğru, farklı üç şekilde bulunur

2.Sorunun Çözümü
Doğrunun uzunluğu vardır fakat genişliği yoktur.

Cevap C

Soru 3 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
soru3

3.Sorunun Çözümü
Verilen şeklin bir ucu sınırlı, diğer ucu ise sınırsız olduğu için bu şekil bir ışındır. A noktası sınırlı (kapalı), B noktası ise sınırsız (açık) olduğu için verilen şeklin yazılışı [AB şeklinde olacaktır.

Cevap B

Soru 4 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Aşağıdaki kavramlardan hangisi boyutsuzdur?

A) Doğru
B) Düzlem
C) Nokta
D) Uzay

4.Sorunun Çözümü
Noktanın eni, boyu ve yüksekliği yoktır. Yani boyutsuzdur.

Cevap C

Soru 5 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Düzlem içindeki doğrusal olmayan üç noktadan kaç doğru geçer?

A) 3     B) 4     C) 5     D) Sonsuz sayıda

5.Sorunun Çözümü
Birbirinden bağımsız 3 farklı nokta işaretleyip, bu noktalardan geçecek şekile doğrular çizecek olursanız 3 farklı doğru çizilebileceğini görürsünüz.

Cevap A

Soru 6 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Aykırı noktaların ortak noktası yoktur.
B) Bir noktası ortak olan doğrulara çakışan doğrular denir.
C) İki noktadan yalnız bir doğru geçer.
D) Bir doğrunun farklı iki noktası bir düzlemin içinde ise, doğru bu düzlemin içindedir.

6.Sorunun Çözümü
Bir noktası ortak olan doğrulara kesişen doğrular denir.

Cevap B

Soru 7 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
soru7

Yukarıda verilen şeklin adı nedir?

A) doğru
B) doğru parçası
C) ışın
D) yarı doğru

7.Sorunun Çözümü
Bir ucu sınırlı, diğer ucu ise sınırsız olan şekil ışındır.

Cevap C

Soru 8 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Noktanın boyutu yoktur.
B) Işının belirli bir uzunluğu yoktur.
C) Doğru parçası her iki uçtan sınırlıdır.
D) Doğrunun uzunluğu ölçülebilir.

8.Sorunun Çözümü
Doğrunun uzunluğu ölçülemez, çünkü her iki ucu da sınırsızdır ve sonsuza kadar uzar.

Cevap D

Soru 9 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları

Aynı düzlem içinde bulunan ve tüm noktaları ortak olan doğrulara ................. doğrular denir?

Yukarıda verilen tanımda, noktalı yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

A) Kesişen      B) Aykırı       C) Çakışık
D) Paralel

9.Sorunun Çözümü
Tüm noktaları ortak olan ve aynı düzlem içinde bulunan doğrular çakışık doğrular olarak adlandırılır.

Cevap C

Soru 10 Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Doğrusal olmayan dört noktadan kaç tane doğru geçer?

A) 5     B) 6     C) 7     D) Sonsuz

10.Sorunun Çözümü

6 tane doğru geçer. Çizimi aşağıda gösterilmiştir.
çözüm10
Cevap B

Soru 11Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Başlangıç yönleri aynı, zıt yönlü iki ışın birleştirilirse aşağıdakilerden hangisi elde edilir?

A) Düzlem
B) Doğru parçası
C) Işın
D) Doğru

11.Sorunun Çözümü
çözüm 11
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü üzere zıt yönlü iki ışın birleşirse doğru oluştururlar.
Cevap D

Soru 12Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
AB] şeklinde yazılan noktalar kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
soru12

12.Sorunun Çözümü
A ucu sınırsız, B ucu sınırlı olan şekil sorulmaktadır. A seçeneğindeki şekil istenilen özelliktedir.

Cevap A

Soru 13Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
Aşağıdakilerden hangisini noktayı tanımlamak için örnek olarak gösteremeyiz?

A) Toplu iğnenin ucu
B) Kumsaldaki kum taneleri
C) Uzunca bir ip üzerine atlan düğüm
D) Bir dosya kağıdını ikiye katladığımızda oluşan kat yeri

13.Sorunun Çözümü

Dosya kağıdını katladığımızda oluşan kat yeri doğru parçasına örnek olarak verilebilir.

Cevap D

Soru 14Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
p ve k, E düzlemi içinde birbirine paralel iki doğrudur. Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
soru14

14.Sorunun Çözümü

B seçeneğinde verilen "p paraleldir k" ifadesi doğrudur.

Cevap B

Soru 15Doğru, Doğru Parçası ve Işın Soruları
soru15
Şekildeki AG doğru parçası eş parçalara ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi [BD] 'na eşit değildir?
soru15-2

15.Sorunun Çözümü
BD doğru parçası 2 birim uzunluğundadır. Şıklardaki doğru parçalarının uzunluklarını yazalım
AC = 2 birim
EC = 2 birim
DF = 2 birim
BE = 3 birim uzunluğundadır. AC doğru parçasına eşit olmayan BE doğru parçasıdır.


Cevap D

TARİHTE BUGÜN (27-Nisan)
1521-)Portekizli kâşif Ferdinand Magellan Dünyanın dörtte üçünü kat ettikten sonra Filipinler'de Maktan adasında yerlilerle giriştiği çatışmada öldürüldü.

1820-)İngiliz felsefeci Herbert Spencer.

1882-)ABD'li yazar Ralph Waldo Emerson.

Devami
Sosyal Ağlar
Sosyal medyada bizi tekip etmek için aşağıdaki liknleri kullanabilirsiniz.
FacebookLinkedinRssTwitterYoutube
Yenilikler
Sitemizden güncel haberleri herkesden önce öğrenmek istiyorsanız abone olabilirsiniz.
Bize Yazın